+381693863046 office@fonovcentar.rsVruća stolica je jedan od najnovijih i najznačajnijih projekata FON-ovog centra za razvoj karijere. Cilj je da se, kroz dane teorije i dane intervjua, studentima Univerziteta u Beogradu približe koraci zapošljavanja i da se upoznaju sa pravilnim načinima pisanja CV-a, poslovnom komunikacijom, kako napraviti uspešnu karijeru, poslovnim dress code-om itd. U sklopu dana teorije na Fakultetu organizacionih nauka održaće se predavanja i radionice. Predavanja će se realizovati 21. maja, a radionice 22. maja. Tokom radionica, studenti će moći da nauče šta govor tela tokom razgovora za posao govori o njima, da se oprobaju u ulozi kandidata za posao, kao i da se stave u ulogu poslodavca.

U saradnji sa istaknutim kompanijama, studenti učesnici će se naći u simulaciji intervjua za posao. Kompanije koje će ove godine učestvovati u danima intervjua su: MK Group, Engineers, Delhaize, Carlsberg, Knjaz Miloš, Frikom, L’Oreal, EY, Comtrade, Infostud.

Prijava za ovaj deo seminara podrazumeva slanje CV-a. Da bi učestvovali u ovom delu nije neophodno prisustvo teorijskom delu. Intervjui će se održavati od 30. maja u zavisnosti od mogućnosti kompanija. Studenti koji na intervjuima ostave najbolji utisak mogu obezbediti sebi praksu ili posao.

Prijave za simulaciju intervjua počinju 23. u ponoć i zatvaraju se 31.

PREDAVAČI

Dušan Vukanović

Dušan Vukanović

ICT Hub

“Upravljanje karijerom – most između snova i realnosti”

Olgica Radulović

Olgica Radulović

Robert Bosch

“Kako ostaviti dobar prvi i svaki sledeći utisak”

Tatjana Vidaković

Tatjana Vidaković

Infostud

“Kako vas poslodavci vide – zbog čega ste im zanimljivi, a šta vam zameraju?”

RADIONICE

EY – Biljana Badža “Od biografije do intervjua”

Carlsberg – Ivana Marković “Lavovski CV”

L’Oreal – Maja Miletić “Otkrij svoje skrivene kompetencije”

Knjaz Miloš – Slobodan Velinov “2K Intervjui”

Infostud – Milica Orbić i Branko Vukovac “Šta oglas za posao može da ti pruži osim posla?”

INRERVJUI SA STUDENTIMA KOJI SU DOBILI PRAKSU NA VRUĆOJ STOLICI

Nikola Karović

Nikola

Moje iskreno mišljenje je da je Vruća stolica jedan od najboljih načina da stekenš praksu i da uđeš u svet poslovne komunikacije. Pisanje CV‐a, samo ponašenje na razgovoru za posao i stvari koje je potrebno istaći, pogotovu što mi na samom fakultetu stičemo samo formalna znanja. Sama mogućnost da sa stručnim HR menadžerima “popričaš” I da dobiješ feedback kakvo su mišljenje i utisak stekli o tebi. U dve reči: Dobijaš objektivno i pomalo grubo ogledalo svojih kvaliteta.

Na razgovore sam išao u više kompanija. U JTI‐u sam dobio najbolje moguće iskustvo što se tiče HR menadžera koji je prošao sve detaljno što se tiče mog CV‐a i dobio kvalitetan i detaljan feedback kako i šta da promenim i čak optimističnu moralnu podršku, kako je rekla: “Ako nebudeš našao posao, što mislim da za tebe neće biti problem, slobodno mi se javi i računaj da si prvi krug selekcije u JTI‐u prošao”. Dobio sam ponudu da radim na projektu u ComTrade‐u i ponudu za posao na poziciji Grafički Dizajner u kompaniji “Wurth” gde i sada radim. Prvo sam prošao “pripravnički staž” a nakon 6 meseci sam dobio ugovor o stalnom radnom odnosu.

Iz razloga što još radim u ovoj firmi mogu samo reći da mi je ovaj posao promenio skroz život. Malo je čudno posle fakulteta početi sa poslom ali verujte da je to jedan dobar korak u razvoju i da je bitno biti u
dobrom i pre svega zdravom okruženju kako bi mogli da napredujete i uživate u napretku.

Znanja koja sam stekao na predavanjima su mi pomogla da se bolje organizujem I spremim za same razgovore za posao. Naučio sam kako da istaknem svoj CV, kako da istaknem svoje prednosti kao i kako da svoje mane pretvorim u mogućnosti za poboljšanje i da od njih napravim neke prednosti.

Zorica Lalić

Smatram da je projekat „Vruća stolica“ jedinstvena prilika da kao studenti naučite sve o koracima pri zapošljavanju koji vas čekaju u budućnosti. A ono što bih posebno istakla jeste feedback koji dobijate od kompanija u kojima ste intervjuisani i to vam pomaže da radite na sebi i napredujete.
Pre dve godine, na ovom projektu sam dobila praksu u banci „Societe Generale“, i to mi je bilo prvo radno iskustvo u jednoj korporaciji. Dok sam na prošlogodišnjem projektu dobila praksu u firmi „Engineers“, a nakon tri meseca i zaposlenje.
Projekat Vruća stolica uticao je u velikoj meri na razvoj moje karijere. U četvrtoj godini fakulteta sam se zaposlila, i mogu da kažem da imam već godinu dana radnog iskustva. Danas je jako teško doći do posla, i baš zbog toga sam jako srećna što sam učestvovala na ovom projektu.
Zapravo, smatram da je znanje sa teorijskog dela projekta bilo neophodno. To što sam dobila praksu je upravo zato što sam se dobro pokazala, kako u pisanju CV‐ja, tako i na intervjuima, a znanje kako da budem dobra u tome, opuštena i bez treme, sigurna u sebe, upravo sam stekla na ovom delu projekta. Iskreno, svim studentima savetujem da se prijave za projekat „Vruća stolica“, i učine korak više za sebe i svoj dalji razvoj!

Sara Racić

Vruća stolica je nešto slično probnom prijemnom, s tim što za razliku od njega ništa ne košta. Jedinstvena prilika da dosta mudriji i psihički pripremljeniji odeš na za razgovor koji ti može doneti praksu ili posao. Praksu sam dobila u 2 kompanije, Delta Auto (koju čine brendovi BMW, Mini i Honda) koju sam obavila tokom leta prošle godine i to je bilo moje prvo radno iskustvo. Druga praksa je u kompaniji EY, koja je zakazana za ovo leto. Obe prakse tiču se marketing sektora. Rad u ovim kompanijama umnogome je uticao na razvoj moje karijere! Nakon završene prakse poprilično znam šta hoću, a još bolje šta neću u svojoj karijeri. U smislu kakvo radno okruženje mi odgovara, kakvi radni uslovi, kancelarijski ili terenski posao, mala/velika firma itd. Mislim da sam shvatila kakav posao želim da imam u bliskoj budućnosti. Kao što ljudi koji intervjušu vremenom nauče da brzo prepoznaju sa kakvim profilom ličnosti razgovaraju, tako je i meni značilo da, pored svih neprocenjivih saveta za pisanje radne biografije, donekle procenim kakve odgovore određeni ispitivači od mene očekuju, i samim tim izdvojim sebe među gomilom drugih kanidata. Znanje stečeno na teorijskom delu pomoglo mi je da bolje “prodam” svoj CV.

Nevena Luković
Projekat Vruća stolica je savršena prilika za sve studente koji još uvek nemaju dovoljno ili nemaju uopšte iskustva u poslovnom svetu da se oprobaju u onome što ih svakako čeka u skorijoj budućnosti. Ovaj projekat je savršena prilika da iskusite sve ono što podrazumeva priprema, apliciranje, odlazak na razgovor, kao i početak rada u pravom, poslovnom okruženju. Moj opšti utisak o ovom projektu je da je jako koristan i da se za isti, ukoliko imate mogućnosti, obavezno prijavite. Praksu, u trajanju od 3 meseca, sam dobila u kompaniji Engineers London Limited. Nakon isteka perioda prakse, dobila sam i zaposlenje, koje i dalje traje. U pitanju je moje prvo zaposlenje. U ovoj kompaniji je počela moja profesionalna karijera, razvijala se i razvija se i dalje. Uskoro će biti godinu dana od kako sam počela sa praksom/radom u kompaniji Engineers London Limited. Ne mogu da kažem da je bilo jednostavno za nekoga ko do tada nije imao radnog iskustva, ali smatram da mi je rad u ovoj kompaniji, kao i podrška celokupnog njenog okruženja, doneo samo dobre stvari i značajno doprineo mom profesionalnom napretku. Projektu Vruća stolica sam prisustvovala dve godine za redom. Sve ono što sam naučila na predavanjima, radionicama i samim simulacijama intervjua mi je mnogo pomoglo u trenutku kada sam aplicirala za pravu praksu/posao.

SPONZORI PROJEKTA

PROJEKAT PODRŽALI

POKROVITELJ

MEDIJSKI POKROVITELJI