+381621828909 office@fonovcentar.rs

Децембра 17. позабавићемо се темом “Културно и медијско стање у Србији”.
Пројекат ће се реализовати кроз две трибине: једне са културног, а једне са медијског аспекта жувота у Србији. Са неким од водећих стручњака и познатих личности причаћемо о животу у Србији, стању у медијима и култури као и о улози младих у друштву. Чекамо вас!

Пријавe су затворене!

Место одржавања Општина Стари град

Време одржавања пројекта: 17. децембар 2016.

У питању је најновији пројекат ФОН-овог Центра за развој каријере, који ће први пут бити одржан ове године. Циљ пројекта је да се студенти упуте, науче и чују различите ставове о актуелним дешавањима у друштву, али и да се укључе у те теме кроз дискусију.

Тема првог Активног студента биће везана за живот у Србији, стање у медијима и култури, и улогу младих у друштву, а гласиће „Културно и медијско стање у земљи: Треба ли млади да остану у Србији?“

Пројекат ће се одржати у току једног дана, када ће бити организоване трибине са водећим стучњацима и личностима које су највише везане и имају највише да кажу о изабраној теми. Једна трибина биће са културног, а друга са медијског аспекта живота у Србији. Основни циљ ових трибина је да се студенти укључе у друштвени живот у Србији, да буду упућени у дешавања, као и да чују искуства и ставове истакнутих људи из културне и медијске сфере живота, а све то гледано кроз призму њиховог останка у земљи. Сви смо упућени у проблем одлива мозгова и колико год то претенциозно звучало, желимо да овај пројекат, колико год је то могуће, помогне у решавању истог, кроз разговор студената са искусним члановима нашег друштва.

Модератор пројекта 

Филип Угреновић је београдски радијски водитељ и новинар, већ две године се бави ‘stand up’ комедијом, а сценариста је најпопуларнијег talk show програма у земљи “Вече са Иваном Ивановићем” од претходне сезоне. Већ је био модератор на нашим трибинама, па можете да очекујете комбинацију добрих и правих питања и добре дозе правог смеха.

МЕДИЈСКА ТРИБИНА – ПАНЕЛИСТИ

Миломир Марић

MilomirMaricСрпски новинар, уредник и публициста
Започео је своју каријеру у часопису “Дуга”. Радио је као главни уредник новина: Дуга, Интервју, Профил, Дама. Радио је као главни и одговорини уредник БК Телевизије и ту функцију обављао је до 2004. године. Данас ради као главни уредник “Happy” телевизије. Аутор је и водитељ емисије “Ћирилица” и емисије “Голи живот” на овој телевизији. Водитељ је ријалити шоу програма “Парови” и “Малдиви”.
Објавио је 1987. године контроверзну књигу “Деца комунизма” која је крајем осамедесетих година изазвала бурне реакције у тадашњој југословенској јавности. Године 2014. објављен је наставак књиге под називом „Деца комунизма II“.

Станко Црнобрња

Телевизијски и фиStankoCrnobrnjaлмски редитељ, продуцент и сценариста. Теоретичар, предавач и публициста у области масовних комуникација и теорије телевизије. Остварио преко 1500 телевизијских емисија и серија, као редитељ, продуцент, или сценариста, и три играна филма, као редитељ и ко-продуцент. Живео у Индији, САД, Канади. Рођен у Београду, 1953. године. Утемељивач и идејни творац националне Радио-телевизије АТЛАС, Црна Гора, утемељивач и идејни творац националне Телевизије ИН, Црна Гора, прве дигиталне, комерцијалне ТВ мреже на Балкану, креативни директор националне мреже Нови 3К, Србија, утемељивач и идејни творац националне мреже Телевизије Авала, Србија. Професор на Факултету за медије и комуникације (универзитет ‘Сингидунум’, Београд, Србија) за предмете: Основи медијске продукције и Естетика аудио-визуелних медија. Ko-aутор уџбеника: Средства масовних комуникација. Аутор књиге ‘Eстетика телевизије и нових медија’ и појмовника ‘Нови медији и друштвене мреже’ као и књиге ‘Kako je створен покрет несврстаних’. Утемељивач, идејни творац, и први Декан факултета визуелних умјетности, Подгорица. Гостујући професор на Интернационалној Академији за радио и телевизију (I.A.B), у Монтреу, Швајцарска. Аутор прве магистарске тезе у СФРЈ, из области теорије ТВ система ‘Живот као информација: почетак алтернативних телевизијских система’. Аутор прве докторске тезе, из области телевизијске естетике, у Србији: ’Естетско кодификовање телевизије’. Гостујући професор на Интернационалној Академији за радио и телевизију у Монтреу, Швајцарска/Даблин, Ирска.

Душан Чавић
1111Од 1994. новинар и аутор радио и ТВ програма. Емисије ТВ серијала Циклотрон и Марка Жвака су више пута награђиване у земљи и иностранству. Похађа Discovery Masterschool школу документарног филма на којој развија идеју документаног филма о Славиши Пајкићу – Биби Струји. Документарни филм Биба Струја је проглашен најбољим домаћим филмом на фестивалу Beldocs 2012. Запослен је као аутор у продукцији Циклотрон.

 

Стеван Дојчиновић

Page-2-Image-2Стеван Дојчиновић је рођен 1985. Године у Крушевцу, где је и одрастао. Истраживачким новинарством се бави од 2008. године, као новинар међународне новинарске организације ‘Organized Crime and Corruption Reporting Project’ (OCCRP). Од лета 2012. до априла 2015. године био је главни и одговорни уредник Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС). Стеван обучава новинаре за истраживачки рад и помогао је у оснивању неколико истраживачких редакција. Написао је књигу „Шарић – како је балкански кокаински картел освојио Европу” 2014. године. Стеван је добитник више признања, укључујући: награду Душко Јовановић 2015. године, регионалну награду Југ Гризељ 2013, три националне Награде за изузетност у истраживачком новинарству 2011, 2012. и 2016. године. Као члан истраживачког тима OCCRP-a, Стеван је 2015. Награђен међународним признањима European Press Prize и Global Shining Light Award. Један је од седам чланова међународног истраживачког тима који је освојио награду Daniel Perl за прекогранично истраживачко новинарство, додељену на Светској конференцији истраживачког новинарства у Кијеву, 2011. Уредник Мреже за истраживање криминала и корупције (KРИK).

КУЛТУРНА ТРИБИНА – ПАНЕЛИСТИ

Сергеј Трифуновић

Сергеј  је  српски позоришни, телевизијски и филмски глумац, рођен у Мостару 1972. гоPage-1-Image-1дине. Прославио се улогама у филмовима „Убиство с предумишљајем„Стршљен„Спаситељ„Муње!„Кад порастем бићу кенгур, „Караула и серији „Црни Груја.

У Америци Трифуновић је имао мале улоге у серији Спавачка ћелија“ (Sleeper Cell) и у филмуСледеће“ (Next), у ком глуми терористу који покушава да убије главног протагонисту филма Криса Џонсона (Николас Кејџ). У 2007. имао је споредну улогу у америчко-српском филму „Српски ожиљци“ („Serbian Scars“). У међувремену је наставио да изграђује каријеру у Америци споредном улогом сина диктатора измишљене земље у филму „War Inc“.

Војислав Арсић

Позоришни редитељ и оснивач Центра Е8, организације усмерене на рад са млaдима широм Србије. Организација Е8 иновативним кампањамаPage-1-Image-2, употребом друштвеним мрежа и разноврсним методологијама рада едукује младе и бави се значајем њихове активације у друштву. Верује у неформално образовање и „learning by doing“ јер из свог искуства зна колико то вреди.

Ради као тренер у више области, а највише ужива у употреби драме у едукацији. Један је од ствараоца програма „Буди Мушко“ у којем младићи промовишу родну равноправност  и ненасиље и стварају једну нову слику „Балканског мушкарца“. Обожава Њујорк, а радо би живео у Амстердаму.

Јован Јелисавчић

Оснивач је и директор интернационалног фестивала кратког играног филма Башта фPage-2-Image-3ест у Бајиној Башти, који је 2016. успешно организован трећи пут.

Јован Јелисавчић je продуцент и глумац, рођен 1985. у Бајиној Башти.

Апсолвент на Академији уметности, а од 2011. године ради као драмски уметник у реализацији великог броја представа, филмских и телевизијских пројеката.

Оснивач је и координатор програма удружења „Академска сцена“, у оквиру кога сваке године успешно реализује културно уметничке пројекте на територији Бајине Баште и шире. Неколико година уназад посвећено се бави организовањем гостовања разних позоришних представа (студентских и професионалних) из других градова и држава. У јуну 2015. Јован је основао продуцентску кућу “Карантин филм“.

Кратки филмови у којима је глумио су: „Пре или касније“ (2010) Милоша Павловића, “Мозаик о теби“ (2012) Александра Караулић, „Лепо спавај бебо“ (2013) Милош Павловића, „Двоје„ (2015) Маше Нешковић,

Дугометражни фиbastafestлмови у којима је глумио су „Фалсификатор“ (2013) Горана Марковића и “Тмина” (2014) Луке Бурсаћ.

ТВ серије: „Велики рат„ (2015) Иване Стивенс, „Чизмаши„ (2015) Дејана Зечевића

Представе: „Сан летње ноћи“, „Чекајући Годоа“ , „Пер Гинт“, „Кад су цветале тикве“ , “Вертер: или имаш наде, или наде немаш”.

Продуцент је кратког играног филма „Двоје“ и извршни продуцент филма Малеш“.

Александар Тимофејев
15435809_1262508500480960_1368857406_nРођен 25.04.1965. у Београду.
У медијима од 1987. године.
Тренутнa позиција – менаџер Интегрисаних комуникација у Радио телевизији Војводине и редовни професор на Академији уметности у Београду, на Катедри за менаџмент и продукцију у уметности и медијима.
Седам година био генерални директор и главни и одговорни уредник РТВ Студио Б (2007. – 2014.)
Вишегодишњи главни уредник информативно – политичког програма ТВ Б92.
Уредник, аутор и водитељ више стотина радијских и телевизијских емисија (“Од трача до истине и обратно”, “Тимофејев”, “Интервју дана”…). Много пута продуцентски и ауторски предводио целокупне тимове људи који су извештавали са кризних ситуација и ванредних догађаја.
Био на челу продуцентског тима за Србију “Хлеб нас насушни”Internews(САД), ТВ пројекат спајања и остваривања комуникације међу људима сродних занимања са различитих простора бивше СФРЈ.
Више од двадесет година повремени дописник радија WDR из Келна, Немачка.
Уређивао новине “Новине” у Торонту, Канада, које су биле намењене новом таласу емиграције из бивше СФРЈ.
Усавршавања:
1994. САД – International visitor програм ( http://dosfan.lib.uic.edu/usia/E-USIA/education/ivp/ivtext.htm ; http://dosfan.lib.uic.edu/usia/E-USIA/education/ivp/usintiv.htm).
1994. Немачка: Немачки радио и ТВ програми.
2001. Велика Британија: Могућности сарадње и спајања радио, ТВ програма и интернета.
2011. САД – Стручно усавршавање у Сједињеним Америчким Државама о могућностима и начинима финансијског и програмског повезивања традиционалних електронских медија и нових, дигиталних, интернет платформи.
Награде:
1997. – Награда Удружења књижевника Србије, ДОДЕС ’97, за израз у извештавању.
2013. – „Златна значка“ Културно просветне заједнице Србије за дугогодишњи допринос развијању културних делатности у Србији.

 

 

 

Борис Малагурски

Борис Малагурски је рођен 1988. у Суботици, живео је шест година у Канади, тренутно живи и ради у Београду. 2005. године је снимио документарни Malagurskiфилм Пројекат Канада (60 мин) о одласку наших људи у иностранство, а који је приказан на фестивалима (First Take International Student Film Festival, Торонто, Млади аутори Европе, Међународни филмски фестивал, Палић), док су сегменти емитовани на Радио-телевизији Србије у оквиру емисије Мире Адање-Полак. 2009. године снима документарни филм Косово: Можете ли да замислите? (30 мин), који је приказан на фестивалима (Сребрна палма, Међународни филмски фестивал у Мексику, Најбољи филм, BC Days док. филмски фестивал, Ванкувер, Bridgefest, Међународни филмски фестивал у Источном Сарајеву, итд.) и на телевизијама (Russia Today – RT широм света, TV Fairfax у САД, РТВ BN на Балкану, итд.). 2010. године снима документарни филм Тежина ланаца (124 мин), који је приказан на фестивалима (Raindance Film Festival, Лондон, BELDOCS Међународни фестивал документарног филма, Београд, Moving Images Међународни филмски фестивал, Торонто, Међународни филмски фестивал у Хавани, Ann Arbor Docu Fest у САД, итд.) и на телевизијама (РТ, Eurochannel, Радио-телевизија Републике Српске, РТВ BN, итд.). 2012. године снима документарни филм Претпоставка правде (45 мин) који је приказан на Фестивалу документарног филма у Великој Плани, као и на Happy TV и RTV BN. 2013. године снима документарни филм Београд са Борисом Малагурским (82 мин), који је приказан у градовима широм света, укључујући Јоханезбург, Торонто и Стокхолм, као и на Радио-телевизији Србије. 2014. године снима документарни филм Тежина ланаца 2 (123 мин), који је приказан на фестивалима (Монтекасино Филм Фестивал, Јоханезбург, BANEFF, Стокхолм, Осло, Subversive Festival, Загреб, Raindance Festival, Лондон, итд.) и у великим градовима широм земље (Београд, Нови Сад, Ниш, Суботица, Чачак, итд.) и света (Ванкувер, Торонто, Берлин, Беч, Праг, Сарајево, итд.), док је емитован на РТ, РТС, РТВ BN и Press TV. Борис Малагурски је директор продуцентске куће Малагурски Цинема, са центрима у Суботици и Ванкуверу. Од 2013. до 2015. године Малагурски је био уредник и водитељ “Револуције”, недељне ТВ емисије на Happy TV. Тренутно је уредник и водитељ емисије “Глобално” на телевизији BN.

СПОНЗОРИ